0%
Gerrie

Bricks: de nieuwe pagebuilder on the block

december 15, 2022

Showcase image of bricks page builder in action

Nieuw is relatief, maar met zijn anderhalf jarig bestaan is Bricks of Bricks Builder nog één van de nieuwste pagebuilders. Andere populaire toepassingen zijn onder andere Elementor, Divi en Oxygen. In deze blog zullen we voornamelijk de vergelijking maken met Elementor, omdat deze samen met Bricks de vaste builders zijn in onze workflow. Ook behandelen we in dit artikel uitsluitend builders die draaien op WordPress.

WELKE PLAATS NEMEN PAGEBUILDERS IN BIJ PURPLE PANDA

Bij het bouwen van onze digital products kijken we steeds naar de bepaalde strategie en marketingdoelstellingen. Als gevolg van die afweging kiezen we steeds de beste oplossing. Dit gaat van volledig custom gebouwde en gecodeerde applicaties tot het gebruik van pagebuilders. Door die laatste kunnen we in sommige situaties sneller bouwen, zonder kwaliteit te verliezen. Hiervoor werken we steeds met Elementor of Bricks.

WAAROM ZIJN PAGEBUILDERS ZO POPULAIR?

Pagebuilders zijn niet langer uitsluitend tools voor mensen die geen kennis van (of budget voor) webdevelopment hebben. Met de enorme evolutie van de laatste jaren zijn er enkele builders ter beschikking die de eenvoud van de klassiekers doorzetten naar een krachtigere omgeving. Deze zijn dan voornamelijk bedoeld voor ontwikkelaars en agencies om mee aan de slag te gaan. In dat laatste blinkt Bricks uit, maar later meer hierover.
In this last point, Bricks stands out, but more about this later.

WAAROM SCHEPT BRICKS ZO’N HOGE VERWACHTINGEN?

In tegenstelling tot Elementor is Bricks geen plugin, maar een thema. Dit maakt dat de benadering totaal anders is. Elementor werkt door op het gekozen thema, Bricks is meer een totaalomgeving op zichzelf. Hoewel de builder en interface erg gelijkend is, zijn er enkele zaken waarmee bricks erg hoge verwachtingen schept.

De code output

Zoals eerder vermeld zijn beide builders in gebruik erg gelijkaardig en zal een verschil in tijd tijdens het bouwen niet zo groot zijn. Wat wel opvallend is, is de output die beide builders genereren. Bricks heeft in vergelijking met Elementor een erg propere en lichte output. Er worden minder elementen aangemaakt in de uiteindelijke HTML code van de pagina, wat alles aanzienlijk overzichtelijker en vooral ook sneller maakt.

Snelheid van zowel website als editor

Mede door die lichtere output, maar ook door andere technische factoren halen sites gemaakt met Bricks op zichzelf een stuk hogere scores tijdens een pagespeed test. Zo moet een site met Bricks bijvoorbeeld minder vertrouwen op externe plugins en add-ons. Het is zeker mogelijk om dezelfde scores te halen met Elementor, maar een expert zal veel meer moeite moeten steken in het behalen van diezelfde resultaten.

Toegankelijkheid voor ontwikkelaars

Pagebuilder output kunnen uitbreiden met eigen code, is voor agencies als Purple Panda een belangrijk punt. Beide builders zijn hiervoor erg geschikt, maar de mogelijkheden bij Bricks zijn wel aanzienlijk interessanter en meer mee met de tijd. Hierbij vloeien de builder features en eigen toepassingen in PHP naadloos over. Dit is zeker ook een sterkte van Elementor, maar daar is dit nog iets complexer.

We zijn nog maar net begonnen

Bricks is voor een developer op veel vlakken al een stuk handiger in gebruik dan Elementor. Toch heeft die laatste op dit moment nog steeds meer opties en ondersteuning. Daarnaast is er ook iets meer zekerheid omdat Elementor al jarenlang een gevestigde waarde is. Anderzijds is dit ook net wat zo opvallend is aan bricks. In vergelijking met de rest is Bricks nog een enorm jonge software en toch daagt het zijn concurrentie al stevig uit. We kunnen niet wachten totdat ook deze toepassing volledig gesetteld is in het pagebuilder landschap. Als we gaan kijken naar de roadmap die ze op hun site hebben staan, worden we alleen maar nieuwsgieriger.

Conclusie

Purple Panda heeft een lange ervaring met Elementor en we staan nog steeds volledig achter dit product. Toch zijn we enorm onder de indruk van wat Bricks kan en vooral van hoe eenvoudig we zelf kunnen verder bouwen op deze toepassing. Hierdoor zijn we het ook actief beginnen inzetten in onze projecten.

Gerrie, onze creative, kan nog uren praten over dit onderwerp. Heb je dus graag meer informatie over Bricks of pagebuilders in het algemeen? Neem gerust even rechtstreeks contact op met hem: gert-jan@website.purplepanda.be


nl_BENederlands (België)
MENU
Purple Panda typographic logo

Locaties

Antwerpen // N 43°30'32.0 16°26'20.94Kortrijk // N 50°81'43.1 3°26'77.03Madrid // N 40°25'0.39 3°42'13.64