De 5 grote voordelen van een coworking space - Purple Panda

De 5 grote voordelen van een coworking space

Coworking spaces schieten de laatste jaren als paddestoelen uit de grond, maar zijn zo ook werkelijk zo interessant voor nieuwe bedrijven? Ook wij bij Purple Panda maken gretig gebruik van zo’n flexwerkplek. Ze zien er meestal erg hip en modern uit. Naast de looks zijn ook efficiëntie en comfort zeer belangrijk voor zowat elke coworking space. Waar je ook gaat kijken, je zal tijdens je zoektocht naar een coworking space niet snel terecht komen in een muf, donker kantoor voorzien van een verouderd interieur. Er hangt heel regelmatig een zeer ontspannen sfeer die een mix van productiviteit en speelsheid verraadt. Dit door bijvoorbeeld een werkruimte te combineren met een pingpong- of een pooltafel. 

Coworking spaces blijven toenemen in populariteit

Van waar die populariteit van coworking spaces? 

Het spreekt voor zich dat deze vorm van accommodatie natuurlijk erg populair is bij startende bedrijven. Op deze manier moeten ze niet investeren in de infrastructuur, maar vooral ook de inrichting van een eigen kantoor. Volgens de startersatlas van Unizo  komen er elk jaar meer starters op de ondernemersmarkt ten opzichte van het jaar daarvoor. In 2018 kwamen er zo’n 100.113 nieuwe ondernemingen bij, dat was 5,3% dan een jaar eerder. Over de laatste drie jaar spreken we van een toename van 20%. Aanzienlijk meer ondernemingen betekent natuurlijk ook aanzienlijk meer nood aan accommodatie. Daarnaast is onze perceptie van werkprestatie ook veranderd. Vroeger had je bijna uitsluitend nine-to-five-mentaliteit, waar het werk verricht werd vanop het kantoor. Hoewel nog steeds erg veel bedrijven zo werken, is er toch een zichtbare verandering aan de gang. Meer en meer bedrijven hanteren flexibele werkuren, waar de werknemer kan kiezen welke uren er op kantoor gewerkt worden en welke thuis of in een coworking space dichter bij huis. Door op die manier grote verplaatsingen en de daarbij horende fileproblemen uit te schakelen, wordt er in productiviteit gewonnen. 

Wat zijn de concrete voordelen?

1. Flexibiliteit

Bij een coworking space draait alles om flexibiliteit. Meestal betekent het betere maandabonnement van zo’n flexwerkplek meteen ook onbeperkte toegang. In de meeste gevallen zelfs tot erg laat ‘s avonds. Dit is dus zeer interessant voor ondernemingen die willen afstappen van de nine-to-five-mentaliteit en zo de productiviteit van hun werknemers willen verhogen. Ook wanneer je een eigen zaak hebt is dit een voordeel, want elke zelfstandige zal kunnen bevestigen dat je geregeld tot in de late uurtjes zal moeten door werken. Voor mensen met een gezin thuis, kan het soms goed zijn om bijvoorbeeld na het even nog even verder te werken op neutraal grondgebied.

2. Netwerken en voeling met het ondernemerslandschap

Een eigen zaak vraagt enorm veel motivatie en inzet, maar je kan niet alles alleen. Een coworking space is de ideale plek om aan netwerking te doen. Dit heeft enorm veel positieve gevolgen voor jou als persoon en voor je bedrijf. Om te beginnen krijg je inzicht in hoe anderen bepaalde zaken aanpakken. Begin je elkaar na een tijdje een beetje te kennen, dan kan je zelfs jouw coworkers eens aanspreken voor advies of hun kijk op een idee of probleem. Ondernemen is erg verschillend van wat voor soort bedrijf je hebt en in welke sector je actief bent, maar sommige dingen zijn voor alle ondernemers gelijk. Sommige onderdelen moet elke entrepreneur doen en dan kan een flexwerkplek zorgen dat je de voeling met je collega-ondernemers niet verliest. Ten slotte zijn workspaces de ideale plek om nieuwe talenten of partners tegen het lijf te lopen. Er zijn zelfs effectief bedrijven die talent gaan scouten op deze plekken, dat kan wel tellen als netwerking, niet?

Coworking spaces zijn een perfecte plek om aan netwerking te doen.

3. Verhoogde productiviteit

Volgens cijfers van officevibe.com werken mensen wel degelijk productiever in een coworking space. 90% van de ondervraagde geeft aan dat ze zich zelfzekerder voelen en 68% hebben een betere concentratie. Vaak geven deze werkruimtes ook een professionelere vibe dan werken van thuis uit. Je hebt als ondernemer meer het gevoel dat je aan het werk bent, dan wanneer je van thuis uit werkt. Dit verkleint de verleiding om afgeleid te zijn door wat er thuis nog allemaal moet gebeuren. Wanneer je een abonnement neemt bij de betere werkplekken wordt ook effectief alles gedaan om de productiviteit zo hoog mogelijk te krijgen. De accommodatie, voorzieningen tot zelfs de architectuur is allemaal uitgedacht met het oog op zo efficiënt en productief mogelijk te zijn. 

4. De uitgebreide accommodatie en voorzieningen

Dat brengt ons bij het laatste en misschien wel het meest voelbare pluspunt van zo’n flexwerkplek. Bij de degelijke coworking spaces is er zeer goed nagedacht over de accommodatie. Er is gedacht aan productiviteit, ergonomie en efficiëntie, maar ook aan ontspanning, plezier en comfort. Zo is er vaak een coworking ruimte waarin iedereen afzonderlijk in dezelfde ruimte werkt, maar er wel plaats is voor communicatie. Daarnaast is zijn er de stille ruimtes, die vaak iets meer afgesloten zijn. Deze zijn ideaal om goed door te werken. Naast deze efficiëntie wordt er ook gekeken naar comfort en ontspanning. Zo zijn er erg veel spaces waar je beschikt over een kikkertafel of pingpong tafel, bijvoorbeeld een ontspannende zithoek of een biljart hoek. Ga je kijken naar de top coworking spaces van ons land, vind je er zelfs die een koffiebar, broodjeszaak of lunchbar in hun gebouw hebben zitten voor hun abonnees. Omdat er zowel wordt ingezet op de mogelijkheid om efficiënt te werken, maar ook op de juiste vormen van ontspanning, wordt de productiviteit sterk geoptimaliseerd. 

Vaak zijn deze coworking spaces ook voorzien van andere accomodatie.

Wat als jouw bedrijf digitaal optimaal inzet?

   Click For Coffee ☕️